Sketchup-detailSketchUp10 og Rhino er modelleringsprogrammer, hvor man hurtigt kan lave 3D modeller af forskellige koncepter og omgivelser. Programmerne er også rigtig gode til visualisering og præsentation. For at visualisere er det nødvendigt at kunne se modellen med skygger og dagslys, derfor har programmerne funktioner til at vise skygger og sollys, men der kan ikke simuleres energi og solenergi i programmerne.

Modellering

Der er mange arkitekter i Danmark, der arbejder med SketchUp og Rhino. Disse programmer er velegnede til modellering, og da brugeren tit anvender dem kan det være hurtigt at modellere nabobygninger og terræn. Det er muligt at finde placering af bygningen under ”Model Info” og ved lokalisering kommer der automatisk terræn med kodehøjder.
Skitsering af forskellige bygningsløsninger og volumestudie i SketchUp og Rhino er meget hurtigt og nemt, og man kan lave hurtige ændringer ved bygningsformen og få et hurtigt resultat. Ved sammenligning af forskellige koncepter, skal tegnes på forskellige lag, så de kan tændes og slukkes.
Figur: Ved hjælp af placering af en ”location”, kan der hentes 3d-model af terræn i SketchUp fil.